Giordano Bruno – de John Patrick Michael Murphy – 1998

Papa Ioan Paul redactează o listă care să cuprindă crimele pe care le-a cauzat biserica lui. Anul viitor va urma să îşi ceară scuze, iar liber-cugetătorii sunt nerăbdători să vadă dacă îşi va aduce aminte de Bruno. Multă lume nu au auzit niciodată de Giordano Bruno, acela care a fost ars pe rug în Piaţa Florilor din centrul Romei la data de 16 februarie 1600 pentru „crima” de a fi gândit. În 1889, atunci când liber-cugetătorii şi credincioşi de bun-simţ au ridicat o statuie a sa în aceiaşi piaţă înflorită unde a fost omorât barbar de către Biserica Catolică, aceştia au fost condamnaţi de către Papa Leon al XIII-lea. În 1942, cardinalul Mercati a afirmat că biserica a avut dreptate şi că Bruno a meritat să fie ucis. De atunci şi până astăzi, Vaticanul a tăcut mâlc în această privinţă. Biserica Romei s-a împreunat cu împăraţii Imperiului Roman în secolele al IV-lea şi al V-lea. Biserica şi statul deveniră unite şi împreună se puseră să extermine toate celelalte superstiţii „păgâne”, împreună cu diverse secte ale creştinismului, ca de exemplu gnosticii, care căutau mai degrabă cunoaştere decât credinţă.

Cărţile fuseră arse cu milioanele, astfel încât prin jurul secolului al VII-lea, în toată creştinătatea nu mai există nici o bibliotecă cu peste 600 de volume, iar multe dintre acestea tratau vieţi „machiate” de sfinţi pioşi şi inutili. Dar cunoaşterea se strecură din nou în Europa datorită Maurilor şi dragostei lor de învăţătura şi a călugărilor irlandezi care copiau orice carte pe care puteau să pună mâna, fie că această îi plăcea sau nu Papei.

Prin secolul al XI-lea însă, Papii ştiau că Biblia bate câmpii – pamântul nu era plat aşa cum susţinea Biblia, însă refuzau să recunoască. Ştiau că grecii aveau dreptate – pământul era sferic, exact aşa cum spusese* Aristarh din Samos (Alexandria) în secolul al II-lea I.E.N. (înaintea erei noastre). Cei care ştiau asta, au trecut-o sub tăcere până în 1453, când Copernic apucă să facă tărăboi înainte ca Vaticanul sa-i pună botniţă. Acest obraznic astronom polonez, susţinea deasemenea că pământul se învârtea în jurul soarelui, exact aşa cum afirmase Aristarchus cu 1600 de ani mai înainte . . . Copernic muri, şi scăpă astfel de mâna lungă a Vaticanului, doar cu puţin înainte ca biserica să-l găbjească. Liderii protestanţi ca Martin Luther se raliară Bisericii Catolice în condamnarea omului care încercase să învârtă pământul în jurul soarelui. Astfel, pământul rămase plat şi nemişcat pentru încă un secol…

Atunci, un călugăr dominican numit Giordano Bruno, îşi lepădă veşmintele popeşti şi deveni un filosof, care să împărtăşească cunoştintele sale Europei. Savantul de geniu afirmă ca polonezul Copernic avea dreptate – pământul se rotea în jurul soarelui – însă merse ani lumina mai departe decât acesta: Soarele nostru nu era decât o stea mai apropiată de noi, afirmă el, şi milioanele de stele au planete în jurul lor exact cum soarele nostru avea. Afirmă că acest univers de stele era infinit. Astăzi, noi găsim ideea că există stele în jurul cărora se rotesc planete ca un lucru de bun-simţ.

Robert Ingersoll spunea: „Giordano Bruno a ştiut că ce dăduseră evreii era mult sub miturile Greciei şi Romei antice; că nu există o forţă atotputernică care pecetluieşte sorţi; că libertatea şi necesitatea sunt totuna; că rugăciunea este inutilă; că binele sau răul nu sunt decât relative.”

Bruno nu credea în viaţă după moarte şi probabil de aceea a făcut atât de mult în timpul vieţii sale.

Pentru aceste afirmaţii şi pentru crima de a fi avansat teoria că preoţii nu au nici un drept să folosească violenţa în încercarea lor de a converti necredincioşi, Bruno a fost acuzat de către de biserica căreia îi aparţinuse. Biserica Catolică l-a ţinut închis timp de 7 ani în puşcăriile Oficiului Inchiziţiei în Veneţia şi Roma. Procurori obsedaţi, parcă posedaţi de o înverşunare pe măsura lui Starr (Keneth, procurorul care l-a acuzat pe Clinton în afacerea „trabucul”), colindară toată Europa după scrierile sale. I se oferi eliberarea dacă va retracta afirmaţiile. A rîs dispreţuitor numai la ideea de a face asta şi a spus episcopilor şi preoţilor care îl condamnaseră la moarte: „S-ar părea ca vouă vă e mai frică în a mă judeca, decât îmi este mie frică să primesc judecata voastră.” Cu câteva decenii mai târziu, Galileo va accepta aceeaşi „ofertă”. Biserică a distrus atât de multă cunoaştere umană, încât civilizaţiei occidentale i-au trebuit aproape 1700 de ani ca să ajungă acolo unde grecii „păgâni” erau prin secolul 300 I.E.N.

De ce ştim noi astăzi mai mult de Copernic şi de Galileo, cei care au lăsat soarele în mod eronat în mijlocul Universului şi nu atât de mult de Bruno care a „văzut” infinitul?

Simplu! Pentru ca aceia care controlează prezentul, controlează şi trecutul, d-aia!

Liber-cugetătorii din lumea întreagă vor ţine proaspătă amintirea sa, fie că Papa îşi va cere sau nu iertare. Noi ştim că Robert Ingersoll a avut dreptate când a spus: „Posteritatea este pentru filosof, ceea ce este lumea cealaltă pentru credincios.”!

Textul original in limba engleza se afla la adresa web:
http://www.infidels.org/library/modern/john_murphy/giordanobruno.html

* Nota traducatorului: Fac observaţia că exprimarea lui Murphy este din păcate uşor ambiguă şi poate induce în eroare atunci când afirmă că „Aristarh a spus că pământul este sferic”.

„Inovaţia” adusă de Aristarh (un mare geometru şi astronom care a reuşit acum mai bine de 2300 de ani să calculeze distanţa Pământ-Soare şi Pământ-Lună cu o eroare de doar un ordin de mărime), nu este ideea de pământ rotund, care era de altfel acceptată începând cu Aristotel, trăitor cu aproape un secol înaintea lui Aristarh, ci aceea de sistem geocentric, idee care însă nu a prevalat nicicând în epoca marilor geometrii greci, întrucât aceasta nu putea fi argumentată în epocă, în schimb putea fi facil respinsă, aşa cum de altfel a şi fost de către Arhimede.

Deci de dragul adevărului, trebuie spus totuşi că deşi pământul sferic a fost o problemă pentru minţile verglasate ale tribului de nomazi, păstori de capre, care au fost evreii Vechiului Testament ca şi pentru „urmaşii” lor în ale dogmaticii, mă refer la creştini aici, în lumea greacă clasică pământul era rotund, însă nu se şi rotea în jurul soarelui. Nu trebuie însă ratată ocazia de a face observaţia importantă că dacă în cazul evreilor, unde dogmele religioase rigide ale monoteismului (DEX: dogmă = teză fundamentală a unei religii, obligatorie pentru toţi adepţii ei, care nu poate fi supusă criticii şi nu admite obiecţii) au blocat orice evoluţie intelectuală în materie de ştiinţe, pământul a rămas plat şi în centru din imobilism intelectual (ei produceau în epocă „profeti” şi alte specii de şarlatani ambulanţi, nu filozofi, astronomi, geometri, sculptori sau alţi artişti), la greci (pre-creştini) lucrurile stăteau altfel: mijloacele tehnice şi dezbaterea argumentată de idei nu a permis în epocă să fie acceptat un sistem geocentric, deşi acesta fusese închipuit de un Aristarh sau Eraclid, iar după creştinare, nu au mai avut învăţaţi, ci teologi sau predicatori ambulanţi…

Reclame

4 responses to “Giordano Bruno – de John Patrick Michael Murphy – 1998

 1. chiar presupunand ca si-ar cere acum scuze papa de la Roma,pe mine unul nu m-ar impresiona deloc.sa vii acum dupa 600 de ani sa-ti ceri scuze…daca si-ar da demisia,ar fi alta treaba.sa vina si sa zica :eu nu pot sta pe acelasi tron pontifical de pe care s-au dat astfel de porunci ca cele de pe vremea inchizitiei.

 2. Mizantropescu

  In general imi place cum pui problema. Insa,cred ca biblia are destule pacate si pacatzele, si nu’i cazul sa’i mai pui unul in carca. Biblia afirma ca Pamantul e ROTUND ! Si ca Biserica Catolica e responsabila pt ideea geniala in care Pamantul era plat.

  ” Proverbele 8:31
  jucând pe rotocolul pământului Său şi găsindu-mi plăcerea în fiii oamenilor. „.

 3. @ Mizantropescu:

  Daca citesti cu atentie textul de aici:

  http://pages.videotron.com/rica/Iudaismul.Jurnal.Intim.htm

  realizezi ca Biblia sustine, asa cum ne-am fi asteptat de la o carte scrisa de niste oameni traitori acum atat de mult timp, teza pamântului plat. Ca exista pasaje care pot fi interpretate, tragându-le de par, si in sensul unei opinii contrare, asta cu greu e de mirare: arta fortzarii sensurilor a atins desavârsirea odata cu munca de editare a Bibliei…
  Sursele autorizate insa, care trateaza textul in limba originala, toate spun acelasi lucru, de ex.:

  „firmament – The division made by God, according to the P account of creation, to restrain the cosmic water and form the sky (Gen. 1: 6–8). Hebrew cosmology pictured a flat earth, over which was a dome-shaped firmament, supported above the earth by mountains, and surrounded by waters. Holes or sluices (windows, Gen. 7: 11) allowed the water to fall as rain. The firmament was the heavens in which God set the sun (Ps. 19: 4) and the stars (Gen. 1: 14) on the fourth day of the creation. There was more water under the earth (Gen. 1: 7) and during the Flood the two great oceans joined up and covered the earth; sheol was at the bottom of the earth (Isa. 14: 9; Num. 16: 30).”

  How to cite this entry: „firmament”, „Dictionary of the Bible”, W. R. F. Browning, Oxford University Press, 1997. Oxford Reference Online.

  Vezi in acelasi text si schiţele extrem de sugestive reproduse din lucrarea „The Early History Of Heaven” de J. Edward Wright, in care diferiti autori calificati exprima consistent acelasi adevar: „Biblia are o viziune despre lume geocentrista si a pamântului plat”, si din pacate astea sunt doar elementele mai putin penibile ale acestui text.

 4. Mizantropescxule, fi serios „proverbele 8:31
  jucând pe rotocolul pământului Său şi găsindu-mi plăcerea în fiii oamenilor. “
  .pai se referea la cercul de raza o privire si centru , ochii personaljului; rotocol inseamna cerc, nu sfera; ca aia inventasera roata, nu bila de rulment;iar „pamantul sau” era pamantul stapanit de el, familia lui, tribul lui, in caz ca era Dumnezeu, oamenii creati de El..sau hai, pamantul Lui; ca o clatita…pe langa ca „rotocolul” asta nu stiu in ce traducere l-ai gasit, eu am gasit acelasi citat, la 8.31 cu „partea locuita a pamantului Sau”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s