Mitologie de Crăciun – de William Edelen

Acesta este un sezon de mituri, legende, folclor, fantezie, si superstitie. In interesul sanatatii mentale si spirituale insa, trebuie sa punem in perspectiva cateva fapte istorice. Stiu ca asta este dificil acum, cand suntem „inecati” de frenezie evlavioasa si emotie.

Povestile de Craciun despre Isus insa sunt pura mitologie. Acesta este un fapt acceptat si predat in departamentele de religie ale fiecarei mari universitati din aceasta tara sau din lumea intreaga. Prin „mare” universitate, inteleg acele scoli care sunt libere de controlul si coercitia financiara si academica, intotdeauna prezente atunci cand scoala se afla sub controlul oricarei denominatii crestine. Voi da un singur exemplu din sutele care pot fi citate.

Mithraism (secolul al 6-lea inainte de Cristos, Persia si India): Mithras s-a nascut din fecioara, prezenti fiind numai pastorii. Mithras a fost cunoscut sub apelativele de calea, adevarul, viata, lumina, cuvantul, fiul Domnului si bunul pastor. Era reprezentat ca purtand un miel pe umeri. Duminica era sfanta si cunoscuta ca ziua Domnului cu secole inainte ca Isus sa se fi nascut. La data de 25 decembrie a fiecarui an, erau celebrari pline de slavire cu clopote, imnuri, lumanari, cadouri, si la „cuminecatura” participau toti credinciosii. Din data de 25 decembrie pana la Echinoctiul de primavara, erau cele „40 de zile” care mai tarziu au devenit postul mare al Pastelui crestin. Mithras a fost la moartea sa pus intr-un mormant din piatra numit petra. Dupa trei zile el reinvie, aceasta data fiind marcata de festivaluri, celebrari si bucurie printre credinciosii cultului*. Adeptii mithraismului credeau ca va fi o Zi a Judecatii in care necredinciosii vor pieri, iar credinciosii vor fi chemati la viata vesnica impreuna cu Mithras in paradis, care este un cuvant persan, nu unul ebraic.

Toate aceste teme mitologice au fost mai tarziu absorbite prin raspandirea lor in cultul crestin si in ritualurile sale. Asa cum au aratat sute de oameni de stiinta eminenti, crestinismul este saturat cu teme mitologice din mithraism, zoroastrianism, vechea religie a Egiptului si vechea religie a Babilonului. Cu greu am putea denumi aceste realitati ca fiind controversate, cand acest material de studiu se gaseste in fiecare mare biblioteca a acestei tari, sau cand sunt acceptate si predate in departamentele de religie ale fiecarei mari universitati care nu este prizoniera financiara a controlului fundamentalistilor crestini. Se preda chiar si in clasele de scoala secundara ale nepotului meu la materia de studiu „religie comparata” din Santa Rosa, California, unde lumina alfabetizarii religioase inunda intunericul superstitiei.

Repet afirmatia din deschidere: In interesul sanatatii mentale si spirituale, trebuie sa punem in perspectiva cateva fapte istorice. A ignora sau a inchide ochii la aceste realitati, inseamna sa batem campii. Fantezia nu este in sine un lucru daunator atat timp cat realizam ca avem de-a face cu pura fantezie si nu o confundam cu insasi realitatea.

––
textul original in limba engleza la adresa web: http://www.infidels.org/library/modern/william_edelen/christmasmythology.html

* n.t. – Mai mult despre similaritatile si diferentele intre mithraism si crestinism, cat si despre reticentele clerului si teologilor crestini in privinta acestui cult concurent crestinismului in faza sa tarzie, romana, de existenta, in lucrarile: Franz Cumont – Les Mysteres de Mithra, Dover Publications, Inc. New York, 1956 (Franz Cumont, The Mysteries of Mithra (1903)); Mircea Eliade – Patterns in Comparative Religion. The World Publishing Company, Cleveland, 1958; Hinnells, John R. Persian Mythology. Peter Bedrick Books. New York, 1985; David Ulansey – The Origins of the Mithraic Mysteries: Cosmology and Salvation in the Ancient World; M. J. Vermaseren – Mithras, the Secret God sau cateva materiale informative pe urmatoarele site-uri web:
http://www.humanism.org.uk/jesus.asp
http://www.askwhy.co.uk/awcnotes/cn4/0370Mithras.html
http://members.aol.com/matt103436/Facts.htm
http://www.cc.ukans.edu/history/index/europe/ancient_rome/E/Gazetteer/Periods/Roman/Topics/Religion/Mithraism/David_Fingrut**.html
http://www.sullivan-county.com/news/mine/zoroastianism.htm
http://www.mysteriousbritain.co.uk/festivals/christmas.html
http://www.well.com/user/davidu/mithras.html
http://www.atheist-community.org/mithra.htm
http://museums.ncl.ac.uk/archive/mithras/text.htm
http://www.iranian.com/History/Sept97/Mitra/

Reclame

One response to “Mitologie de Crăciun – de William Edelen

  1. Religia in spatiul mediteranean este un disc vinil deteriorat care ne canta aceeasi melodie de mii de ani: 25 decembrie, fiul lui dumnezeu, moarte, inviere peste trei zile….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s