Despre „Sfânta Biblie” – Robert Ingersoll

Motto: „In natura nu e nici rasplata, nici pedeapsa; exista doar consecinte” – Robert Ingersoll

ROBERT G. INGERSOLL (1833 – 1899)

Robert G. Ingersoll

Robert G. Ingersoll

Citindu-i cartile si studiandu-i biografia, nu stii care e mai fascinanta din amandoua: opera sau viata. De fapt, la urma nici nu stii ce a fost in realitate acest om: Un umanist veritabil? Un profitor de barou tipic sau un banal american pragmatic. „Alb” sau „negru”, e clar ca acesta a fost un intelept al timpului sau. Un lucru e clar, si anume ca a slujit cauze demne si nobile, ca toleranta religioasa intr-o vreme nu tocmai prielnica, sau drepturile si emanciparea femeii, astfel nemaicontand din ce motive a facut-o.

Tot sigur e ca a devenit repede un clasic al scrierilor umaniste si progresiste in lumea anglo-saxona si nu numai. Redau mai jos un scurt pasaj dintr-o carte a sa:

Pasaje extrase din lucrarea «AU SUJET DE LA „SAINTE BIBLE”» de ROBERT G. INGERSOLL, 1894:

„[…] In acea epoca se credea ca paraliticii, epilepticii, surzii, bolnavii mental si multi alti nefericiti loviti de vreo boala, sunt posedati de diavoli; ca diavolii ii luau in posesie si traiau in corpurile barbatilor si femeilor bolnave. Isus credea si el asta, i-a invatat pe altii sa o creada, si a pretins ca vindeca bolile alungand demonii din nebuni si bolnavi. Azi stim, daca e sa stim ceva pe lumea asta, ca bolile nu sunt produse de diavoli. Azi stim, daca stim ceva pe lumea asta, ca dracii nu salasuiesc in trupurile celor bolnavi.

Cei inteligenti nu mai cred in vrajitoare, magicieni, ‘inviati’ si draci, si sunt total convinsi ca fiecare cuvant din Noul Testament pe tema exorcizarii este completa idiotenie.

Daca Isus a zis si a facut ceea ce afima cei trei scriitori ai Evangheliilor, atunci clar ca e o minciuna. Poate fi un fapt ca diavolul l-a ispitit pe Isus? Poate fi un fapt ca acesta l-a dus pe Isus sus pe templu si l-a convins sa sara?

Exista in intreaga literatura universala ceva mai perfect idiot? Putem noi crede azi ca Isus a reinviat morti?

O vaduva traind la Nain, urmeaza trupul fiului ei spre groapa; Isus opreste procesiunea funerara si readuce tanarul dintre cei morti dandu-l in bratele mamei sale. Tanarul om dispare….. Nu am mai auzit niciodata vorbindu-se de el. Nimeni nu manifesta nici un interes pentru omul revenit dintre cei morti. ‘Luca’ este singurul care povesteste aceasta patanie. Sa nu fi auzit Matei, Marcu si Ioan de aceasta fapta a Mantuitorului lor, sau n-au crezut-o si astfel nu au mentionat-o? I oan zice ca Lazar a fost inviat; Matei, Marcu si Luca tac malc. Desi asta ar fi fost mai miraculoasa decat invierea din morti a fiului vaduvei din Nain: Acesta nu a stat mai multe zile in groapa, el era doar spre drumul spre cimitir, INSA LAZAR ERA MORT IN TOATA REGULA, INCEPUSE SA SE DESCOMPUNA, era bine „fezandat”.

Culmea, nici Lazar nu a suscitat nici cel mai mic interes! Nimeni nu l-a intrebat nimic despre lumea cealalta. Nimeni n-a intrebat de ai lor care murisera. Cand acesta (Lazar) a murit a doua oara, nimeni nu a zis: ‘Nu avea teama, a mai fost odata acolo si stia exact unde se ducea!’

Noi nu credem in miracolele facute de Mahomed, si cu toate acestea ele sunt tot atat de ‘dovedite’ ca si cele ale lui Isus. Daca un om ar veni azi si ar pretinde ca invie morti, ca alunga demoni, l-am considera nebun. Ce sa zicem de Isus? Daca vrem sa-i salvam reputatia, trebuie sa pretindem ca n-a inviat niciodata morti; ca n-a zis nicioadata ca a scos draci din oameni.

Trebuie sa acceptam ca aceste lucruri stupide si imposibile au fost scornite de discipolii lui Isus, care il vroiau zeificat. In acele zile ale ignorantei, acestea faceau sa creasca reputatia lui Isus, insa azi ele il pun in pericolul de a deveni ridicul, discreditand de asemenea autorii Evangheliilor.

Mai putem noi astazi crede ca un ‘inger al Domnului’ venea si tulbura apa scaldatoarei din Betesda (Ioan 5:2 – 4) si ca oricine intra atunci in bazin, in apa proaspat tulburata, se vindeca de orice? Si cu toate acestea, Evanghlia dupa Ioan crede si povesteste aceste absurditati…..

In epoca Apostolilor si inca multe secole dupa aceea, lumea era plina de supranatural. Aproape tot ce se intampla, era privit ca miraculos. Dumnezeu era ‘guvernatorul’ direct al acelei lumi. Daca oamenii erau buni, Dumnezeu le dadea un sezon bun de recoltat; daca erau rai insa, le dadea inundatii, inghet si foamete. Daca se intampla ceva pozitiv, aceasta era exagerata pana cand devenea un miracol.

Despre cauza evenimentelor, despre aceasta implacabila si inconturnabila inlantuire de cauze si efecte, lumea nu avea inca nici o idee si nici o cunostinta. Un miracol e semnul peste timp al fraudei si a inselaciunii. Intotdeauna.

Niciodata nu au fost facute miracole si nici un om cinstit si sanatos la cap nu a pretins vreodata ca a facut miracole si nu o va face vreodata.

Daca Isus a facut intr-adevar miracolele care ii sunt atribuite, daca a vindecat paraliticii si nebunii, daca a dat auzul la surzi si vederea la orbi, daca a vindecat leprosii cu un cuvant si cu o atingere a dat viata si simtire unui membru uscat, daca el a dat simtire si miscare, caldura si gandire unui corp rece si in putrefactie, daca a invins moartea si a salvat de la moarte trupurile livide, nici un cuvant nu s-ar fi auzit contra lui, nici o mana nu s-ar fi ridicat, poate cu exceptia celei pentru a face rugaciune si a da slavire! In prezenta sa, toti ar fi fost cu capetele descoperite, toti in genunchi la pamant…..

Nu e curios ca la procesul lui Cristos nu s-a gasit nimeni care sa zica un cuvant in favoarea sa? Nimeni nu s-a ridicat sa zica: ‘Am fost un lepros si acest om m-a vindecat cu o atingere!’ Nici o femeie nu a zis: ‘Sunt vaduva lui Nain si uitati aici pe fiul meu pe care acest om l-a inviat din morti!’ Nici un om nu a zis: ‘Eram orb si acum uitati-va vad, iar acest om mi-a redat vederea!’

Toti tacuti. Toti absenti….

Daca Cristos era intr-adeavar Dumnezeu, ar fi cunoscut viitorul. In fata lui Istoria s-ar fi derulat ca un caleidoscop. Ar fi stiut cum au fost interpretate cuvintele sale. Ar fi stiut cate crime, cate orori, cate infamii se vor comite in numele sau. El ar fi stiut si vazut cum flacarile dementei fanatice, flacarile persecutiei se vor sui avide peste trupurile nevinovate ale milioanelor de martiri de pe altarul nebuniei numite Crestinism. El ar fi stiut ca mii si mii de barbati si femei vor zace in puscariile Bisericii, in tenebrele superstitiei bolnave, la limita umana a indurarii. El ar fi stiut ca Biserica Sa va inventa si folosi instrumente inimaginabile de tortura. Ca fidelii sai vor recurge la bate si roti, la lanturi si fierastraie. Ar fi vazut orizontul iluminat de flacarile razboaielor religioase. Ar fi stiut ce fel de credo-uri vor apare ca ciupercile otravite dupa ploaie, din fiece text despre el. Ar fi vazut sectele ingnorante angajandu-se in razboaie intre ele. Ar fi vazut milioanele de oameni construind la ordinele preotilor inchisori pentru semenii lor. Ar fi vazut miile de esafoade imbibate de sangele celor mai buni si mai curajosi. Ar fi auzit urletele, ar fi vazut fetele albite de agonie. Ar fi auzit racnetele si gemetele martirilor adevarati. Ar fi stiut ca se vor scrie comentarii pe marginea spuselor sale cu spada pentru a fi citite la lumina rugurilor…. Ar fi vazut interpolarile, minciunile, adausurile, falsificarile pe care ipocritii le vor scrie si le vor zice. Ar fi vazut toate razboaiele care se vor duce in numele sau, ar fi stiut ca pe deasupra campurilor de morti, inchisorilor, esafoadelor si executiilor, timp de o mie de ani va flutura steagul imbibat de sange al crucii.

Ar fi stiut ca ipocrizia va fi sanctificata, beatificata si incoronata. Ca credulitatea va dirija lumea. Ar fi stiut ca libertatea va disparea pentru o mie de ani de pe Terra. El ar fi stiut ca Papii si Regii vor reduce la sclavie sufletele si trupurile oamenilor. Ar fi stiut ca acestia vor persecuta si distruge inventatorii si descoperitorii, ganditorii si filosofii. Ar fi stiut ca Biserica Sa va stinge sfanta lumina a ratiunii si va lasa lumea fara o stea.

Ar fi vazut discipolii sai stingand ochii oamenilor, jupuidu-i de vii, taindu-le limbile, cautandu-le toti nervii durerii….

Si cu toate astea, el sta acolo mort, cu buze stranse si nu zice nimic.

De ce n-a vorbit? De ce n-a zis el discipolilor sai si intregii lumii: ‘Nu trebuie sa ardeti, sa inchideti si sa torturati in numele meu. Nu trebuie sa va persecutati aproapele.’

De ce n-a zis in mod clar: ‘Sunt Fiul lui Dumnezeu.’ sau ‘Sunt Dumnezeu.’ De ce nu a explicat el Trinitatea, si a lasat atata controversa si venin? De ce n-a zis el ce fel de botez i-ar place sa se intample pe Terra? De ce n-a scris el o Evanghelie sau o carte in care sa-si afirme principiile? De ce n-a frant el lanturile sclaviei? De ce n-a zis el daca Vechiul Testament este sau nu cuvantul inspirat al lui Dumnezeu? De ce n-a scris el insusi Noul Testament? De ce a dat el cuvintele sale spre a fi spuse si pastrate de catre ignoranta abjecta, ipocriziei si hazardului? De ce n-a zis el ceva pozitiv si clarificator despre Lumea Cealalta? De ce n-a schimbat el speranta vaga intr-un paradis intr-o voioasa cunoastere a lumii celeilalte? De ce nu ne-a zis el nimic despre Drepturile Omului, de Libertatea mainilor si spiritului? De ce s-a dus el, mut, spre moarte, abandonand lumea in mana mizeriei si indoielii?

Am sa va zic de ce: ERA UN SIMPLU OM, SI NU STIA NICI EL!

Reclame

13 responses to “Despre „Sfânta Biblie” – Robert Ingersoll

 1. Da , dragutz dar cam succint !

 2. Excelent text.Ar trebui sa devina un fel de lectura obligatorie pentru atei.Dar si pentru crestini.Dintre acestia din urma, cei care mai poseda o farama de onestitate ar trebui sa cada serios pe ganduri.Aceste intrebari de bun simt nu pot primi raspunsuri pe masura.Sau pot ? Sa va vedem crestinilor !

 3. mai dar ce destept mai esti ,ce bine sti biblia si istoria crestinatati,
  se pare caci ai studiat mult dar ce pacat caci nu ai inteles nimica din toata biblia si din toata istoria.Am sa-ti spun eu de ce, nu pentru-ca as fi mai destept dar am citit si eu biblia si cunosc si putina istorieI.ISUS CRISTOS despre care ai citit in BIBLIE nu a deschis gura si nu sa auto-aparat,nu pentru-ca nu ar fi putut sau nu ar fi cunoscut viitorul sau nu ar fi fost in drep sa o faca,ci pentru-ca EL a vrut sa moara pentru mine si pentru tine si pentru toata lumea,caci daca el nu ar fi murit eu si tu nu am fi avut oportunitatea de a ne salva si ar fi trebuit sa chinuim in iad pentru vesnicie. SI DI CIND IN CIND MAI ROAGATE CA DUMNEZEU SA-TI DE INTELEPCIUNE CA-CITARE OBSEDAT ESTI DE POLITICA ATEISTA

 4. Gata, au si sarit habotnicii ! Mai „maryo”, te du la biserica – ce cauti pe astfel de site_uri ? ! ? Dute in dogmatismul tau credulule …

  CRESTINISMUL DUCE LA CRETINISM !

 5. maryo, inaite sa deschizi gura, asigura-te ca stapanesti un minimum necesar de cunostinte gramaticale, altfel (ai si reusit dealtfel) o sa cazi in ridicol. La cum scrii, s-ar zice ca femeia de serviciu de la voi de la scoala ti-a fost o tovarasa apropiata. Asta e necazul cu religia: prinde de minune la oamenii neinstruiti, ca sa nu zic altfel.

 6. maryo tata…, e bine macar ca nu te crezi destept. E un inceput. Pune mana pe o carte si citeste, citeste, citeste! Nu mai inghiti galustele astea cu salvarea si cu alte aberatii scornite de popi. Salvarea de la ce omule? Salvarea de la cunoastere?! Salvarea de la adevar?!
  Poate ne explici tu cam ce ar trebui sa intelegem din istoria crestinatatii, mai bine zis din istoria fraudei si a pretentiilor desantate.
  Poate tu poti sa inghiti orice ti se ofera, dar unii nu pot. Lumea a evoluat.

 7. Si apropo, o intrebare pentru tine maryo:
  daca tu ai fi nemuritor, ce relevanta ar avea pentru tine moartea?!
  Istetule…

 8. excelent articol.intrebarile astea au framantat mintile tuturo oamenilor care GANDESC .aveam vreo 12-13 ani cand un vecin de-al meu ,credincios nevoie mare(a devenit apoi calugar,fraierul),mi-a adus o carticica in care era descris ,,iadul”.oameni spanzurati de limba,de unghii,toturati,chinuiti in toate modurile posibile,pe diferite categorii-curvarii,hotii,hulitorii lui dumnezeu(adica ateii)… desi aveam foarte putine cunostinte stiintifice pe atunci,eram abia la gimnaziu,nu am crezut nici o iota.se pare ca m-am nascut ,,vaccinat” impotriva acestei dogme stupide.si tin minte ca m-am intrebat si eu cand am vazut filmul celebru al lui Zefirelli,Isus din Nazareth, unde s-au dus cei inviati din morti,de ce nu au ramas cu Isus pana la sfarsit,normal ar fi fost sa fie ,,cooptati” in ,,echipa” lui,ca dovezi vii ale minunilor savarsite de el.ehei,povesti nemuritoare…

 9. Teo din Iasi

  Alde „maryo”… Banuiam eu ca e vorba de un ortodoxoid spalat pe creier cu tamaie si imnuri bizantine.

 10. Daca am trai intr-o tara democratica,lectura aceasta ar trebui predata elevilor in scoli,desigur in paralel cu invataturile despre religiile lumii.

 11. Excelent text…mario, combate duypa capul tau daca esti in stare, nu cu texte popesti.Auzi colo, sa moara altul pentru mine..Asta provine din paganism, sacrificii animale si umane (tapul,ispasitor); oamenii s-au prins ca daca gresesc ar trebui sa plateasca. Cum le convenea sa greseasca (sa ignore Legile naturii) dar nu sa si plateasca , au inceput sa imbuneze zeii sacrificand pe altii. Este exact ce au facut „paganii” cu crestinii si apoi crestinii cu „paganii”.

 12. Mama ei de viatza, si de ignorantza !
  Mi-e rusine de rasa mea umana, dar nu am alta sa aleg.
  Textul este ca un brici ce taie adanc in tesutul dur al crestinului dogmatizat pana la osificare.
  Am mai citit ceva asemanator scris de – Salvador Freixedo,
  „Interpelación a Jesús de Nazaret” aprox 60 pagini.

  https://es.scribd.com/doc/12881370/Salvador-Freixedo-Interpelacion-a-Jesus-de-Nazaret

  Se poate traduce online pt cei care nu cunosc spaniola. Clic dreapta si apoi optiunea „tradus”.

  Deasemenea o carte excelenta pe aceeasi tema, scrisa de acelasi autor care a investigat timp de peste 40 de ani toata povestea crestinismului cu radacina in iudaism.
  Cartea se numeste “Defendemos de los dioses” http://www.academia.edu/4668084/Salvador_Freixedo._Defendamonos_de_los_dioses

  Interesanta conexiune cu extraterestrii, mai exact entitatile negative, care domina cel putin, sistemul nostru solar.

 13. UN MARE ADEVAR…daca si in sec 21 mai sunt indivizi care cred in fgeti frumosi si ilene cosanzene….atunci cei in cauza au o problema….in primul rand religiosii ar trebui sa se intrebe daca acest individ I9sus a existat in asdevar,sau daca a existat ar fi facut ce spune biblia….stau si ma intreb cam cum ar fi fost adulat magicianul Dinamo pe vremea lui Isus….cand mai intru pe youtube si vad indivizi si mai ales individe care merg de-a busilea in 4 labe,sa poata pupa niste tablouri sau niste ciolane putrede de mortaciuni care sigur sunt expirate,mi se rupe inima si imi vine sa spun ca unii vor dinadins sa traiasca in Evul mediu,ignoranta,cu creierul spalat de detergentul religios….si….asa ca fapt divers,credinciosii ar trebui sa studieze un pic istoricul bibliei si vor constata cu uimire ca V T a fost scris de evreii leviti,iar N T a fost scris de clanul Calpurnius Piso,aNUS SI justus,fiul si respectiv nepotul….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s