‘Păcatul trecerii sub tăcere’ sau ‘Minciuna prin omisiune’ – William Edelen

Există un păcat făcut de un larg segment al clerului creştin pe care eu îl găsesc dezgustător şi demn de dispreţ. Este vorba de păcatul de a ascunde adevărul prin omisiune, sau păcatul trecerii sub tăcere. Este păcatul promovării minciunii doar ca să-ţi păstrezi jobul. Este păcatul de a nu împărtăşi cu membrii parohiei tale ceea ce tu ştii de mult că este adevărul gol-goluţ despre Biblie şi creştinism. Acei care au absolvit studiile teologice în orice mare universitate din America, ca şi orice mare seminar teologic independent de presiunea financiară a bisericii creştine, ştiu că anumite lucruri sunt adevărate.

Ei ştiu că:

1. Toată Biblia este plină până la refuz cu teme mitologice des întâlnite în istoria religiilor/ideilor religioase, de la creaţie şi mitul potopului, până la naşterea din fecioară şi mitologia eroului reînviat.

2. Poveştile patriarhilor din Vechiul Testament sunt cunoscute ca „Legendele templului” şi înfrumuseţează istoria evreilor, fiind în marea lor majoritate inventate, pură ficţiune.

3. Evangheliile au fost scrise de unii care nu l-au cunoscut pe Isus personal.

4. Mitul şi zicerile lui Cristos sunt copii directe ale miturilor zoroastrismului, adoptate de secta lui Isus.

Aceste fapte, ca şi multe altele, sunt cunoscute de mult şi predate de oameni de ştiinţă şi cultură cu recunoaştere internaţională din marile universităţi ale lumii. Clerul cu educaţie religioasă continuă însă, făcându-se vinovaţi de păcatul trecerii sub tăcere şi al minciunii prin omisiune, să promoveze superstiţia.

Am pierdut numărul celor foarte mulţi, care fiindu-mi colegi de preoţie în ambele biserici, presbiteriană şi congregaţionala, mi-au spus: „Pentru Dumnezeu Edelen ! . . . uită ce-ai învăţat la seminar . . . prefă-te doar şi joacă jocul . . . astfel vei avea biserici mari.”

Într-o zi, o femeie din parohia mea din Idaho mă abordă în parcare, şi-mi spuse: „Nu-mi pasă ce-ai învăţat tu la seminar. Donez acestei biserici mai mulţi bani decât oricine altcineva şi vreau să aud poveşti despre scumpul meu Isus, ori am să părăsesc biserica.” I-am răspuns: „Ei bine, atunci la revedere!”, după care mă trezii cu o palmă în plin obraz atât de vârtoasă, că o puteai auzi de la o milă, dată din dragoste creştinească, fără îndoială.

Mult iubitul părinte ierarh al faimoasei City Temple din Londra, Leslie Weatherhead scria: „Nu pentru mult timp va mai suporta lumea minciunile, deformările adevărului şi superstiţiile despre Isus şi Biblie.” Prietenul meu Dr. Gerald Larue, distinsul profesor emerit de Studii Biblice la Universitatea Californiei de Sud a spus asta: „Pentru clerul care nu poate şi nu ştie mai mult decât atât, este vorba de un simplu caz de prostie crasă. Pentru clerul care însă ştie şi poate mai mult decât atât, este o ruşine.”

Pentru acei care ştiu şi au ales prin păcatul trecerii sub tăcere şi al minciunii prin omisiune să promoveze neadevărul şi falsul, eu aleg însă pentru a-i defini, sintagma „demni de dispreţ”. Nu ştiu un cuvânt mai potrivit pentru a-i defini pe acei care au fost hirotonisiţi şi sorociţi să „aducă lumina . . . spiritului uman . . . să aducă lumina celor care vor fi la înălţimea adevărului”.

Textul original în limba engleză la adresa web:
http://secweb.infidels.org/?kiosk=articles&id=723

Reclame

7 responses to “‘Păcatul trecerii sub tăcere’ sau ‘Minciuna prin omisiune’ – William Edelen

 1. cine ascunde pacatul tacerii? de ce trebuie sa te iei numai de crestinism,ce celelalte nu au nici un gol? faptul ca ataci numai intr-o singura parte nu imi demonstreaza ca tocmai acoloeste cel mai adevarat?
  sunt confuz iar tu incepi sa devi enevant cu obsesia asta pentru iisus
  nu cred ca ai dreptate

 2. Din moment ce autorul scrie in limba romana mi se pare normal sa se ocupe in special de crestinism si de Isus.

 3. Acum aprox.2000 de ani apostolul pavel spunea unui tinar care isi dedicase vita slujirii lui Isus Cristos”Timotei,sa stii ca in vremurile din urma oamenii se vor indeparta de invatatura sanatoasa[vezi scrierile Noului Tesament] si isi vor da invataturi dupa placerile lor’.Cit despre preoti care au ajuns sa spuna ca invatatura crestina e plina de ambiguitati si neconcordante ” vai lor”!Isus spunea despre preotii acelor vremuri care una spuneau si alta faceau :”Vai de voi pentru ca nici voi nu intrati in Imparatia lui Dumnezeu si nici pe altii nu-i lasati sa intre,de aceea veti lua o mai mare pedeapsa”!sanatate si pace

 4. decat sa reproduci un text de pe alt site, mai bine cerceteaza si nu mai scrie lucruri pe care nici nu tu nu ai nici cea mai mica certitudine ca asa este, in felul acesta ii smintesti si pe altii.uite as putea sa dau un raspuns la un comentariu de exemplu. la pct 3 Evangheliile au fost scrise de unii care nu l-au cunoscut pe Isus personal. Iisus reprezinta Adevarul Calea si Viata.Cei care au scris evangheliile au fost luminati de Adevar nu de carnea fizica pe care o vezi .ci ceea ce a salasluit in trup. Adevarul care tine trupul drept si nu l lasa sa pacatuiasca, pt ca vederea duhovniceasca este cea care ne apara de pacat, nu ochiul sau alte simturi intelectuale, emotionale si fizice ale omului. deci nu a fost necesara mai apoi existenta fizica pe pamant a Domnului Iisus. in felul cum se prezinta ideea inseamna ca nu mai exista in momentul de fata mantuire daca nu l vedem pe IIsus in persoana astazi pe strada de exemplu si nu mai putem marturisi pe Mantuitor ca fiind Adevar pt ca nu l vedem fizic. el este in inimile noastre. Legea Lui Dumnezeu e scrisa in oricare din noi. numai noi suntem vinovati si firea noastra care a cazut o data cu caderea in pacat a protoparintilor nostri, care nu ne permite sa l vedem pe EL. Sa ne pocaim si sa ne rugam Lui Dumnezeu sa ne ierte pacatele si sa ne lumineze calea

 5. În fiecare sat, un om dăruieşte celorlalţi o făclie: este învăţătorul. Şi un altul suflă în ea ca s-o stingă: este preotul.” (Victor Hugo)
  Este un adevar pe jumatate specific diavolului.Daca faclia este nemuritoare si infinita, asa cum este Dumnezeu, nu ti o stinge nimeni. Acea faclie la care se refera aceste cuvinte se numesc duhuri lumesti , care se sting in om pt ca radacina lor este in diavol. este o faclie pieritoare precum oricare alt gand omenesc care nu pleaca din dragostea de Dumnezeu. La ce ti foloseste ca vrei sa ajungi nu stiu ce in viata si sacrifici toate normele morale pt ca intr un final sa mori? cel mai important este ce valori morale lasi in urma si nu cati bani aduni sau ce civilizatie frumoasa ai construit. pt ca IIsus spune sa nu adunam comori pe pamant (si ma refer doar la cei care pt asta isi vand sufletul , bogatia nu o condamna nimeni ci doar modul in care o obtii). Bogăţia de ar curge, nu vă lipiţi inima de ea .Este scris: Bogăţia voastră a putrezit şi hainele voastre le-au mîncat moliile. Aurul şi argintul vostru a ruginit şi rugina lor va fi mărturie asupra voastră şi vă va mînca trupurile ca focul.

 6. „1. Toată Biblia este plină până la refuz”
  adică tradus altfel creștinismul nu e prima religie și mulți oameni știau în sufletul lor că dumnezeu există și vorbeau cu el dinainte de a se naște isus, moise, avram sau noe … știe creștinul, nici o surpriză …

  „2. Poveştile patriarhilor din Vechiul Testament”
  adică evreii au avut și ei o istorie nu? specific oricărui popor care își transmite din generație în generație povestea propriei nașteri ca popor … biblia e și o carte de istorie, istoria poporului evreu, știe creștinul și asta

  „3. Evangheliile au fost scrise”
  ditamai surpriza .. că acum 2000 de ani nu erau prea mulți oameni care să știe să scrie și că tradiția primelor secole creștine e mai ales una orală … știe creștinul și asta

  „4. Mitul şi zicerile lui Cristos”
  că pe lângă cristos, până să se nască el, sau mai născut de-a lungul timpului și alți oameni cu dreaptă credință în dumnezeu chiar dacă îl numeau altfel și aveau altă religie … ditamai supriza ce să spun … știe creștinul și asta …

  creștinul ortodox … nu miile de biserici occidentale, în frunte cu catolicii, care întorc biblia pe toate părțile degeaba de 2000 de ani …

  n-ai dărâmat nici o credință, doar ai mai dovedit încă o dată că pomul uscat și otrăvit produce fructe rele, adică miile de rămurelele ale marelui arbore uscat catolic …

 7. Cand spalarea creierelor in masinariile dogmatice de spalat minti de oameni, se face mai ceva decat a blugilor pana sa fie scosi pe piatza, ce pretentie poti avea ?
  2000 de ani de eroare noutestamentala deja a intrat in structura genetica, a devenit adevar celular, neuronal, e ca o pata care nu mai iese… in veci.

  Sigur ca putregaiul vine de la iudei, fara indoiala dar suflarea lui in AUR s-a produs in crestinism.
  Nu exista sanse ca lumea sa se trezeasca din vraja acestei miniciuni atat de frumoase pt mintile virusate deja. Vor trece sute sau poate mii de ani pana alte minciuni le vor inlocui pe acestea actuale… (vazand ca Isus nu mai revine) sau vreo minune se va produce si fiinta umana va afla adevarul cu privire la cine mama masii, ne-a creat si cu ce scop.

  Religia minte asa de bine, ca lumea 2000 de ani (sau 6000) a crezut miturile preluate de la alte popoare ca fapte istorice indubitabile.
  Si in continuare nimic nou sub soare, posibil ca doar 0,1% din populatia globului, odata cu aparitia internetului sa inceapa sa caute adevarul dincolo de adevarurile eclesiastice.
  Cand spun toate acestea, nu fac vreo trimitire la evolutionism sau padspermie.
  Mintile scurte sa -si intinda „antenele” neuronale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s